Papua, Biak, Numfor, Arfakbergen och Batanta+Salawati, 23 dagar

Avgår: inga planerade resor
Pris: 43 000 kr, minst 2 deltagare.

Allmän information:
Denna resa går till Papua längst österut i den indonesiska övärlden. Vi börjar resan i ytterkanten av Foyabergen och fortsätter till öarna Biak och Numfor. Vidare reser vi tillbaka till Papua genom att flyga till Manokwari för att ta oss upp i Arfakbergen och till Sorong för att ta oss ut till ön Batanta. Resan är förhållandevis billig, för vi har valt att resa med lokala bussar när det går. Dessutom väljer vi lite billigare hotell eller bor hemma hos lokalbefolkningen. När vi bor ute i byar kommer vi att bo ytterst enkelt och dela rum med varandra. Ett liggunderlag och ett myggnät är nödvändiga. I Arfakbergen kan man behöva en lätt sovsäck eller en tunn filt och en långärmad tröja. Även om vi bor enkelt/primitivt ute i byarna så kommer det att finnas tillgång till vatten och toalett.

Vandringarna kommer att vara medelsvåra till svåra (i Arfakbergen). Vi kommer att åka motorcykel på vissa sträckor av resan.
Man bör tänka på att vi reser i ett utvecklingsland där flygtider kan ändras utan förvarning och där naturens krafter bestämmer över dagens planering. Det underlättar om man reser med en öppen och flexibel inställning till resplanen. Självklart kommer vi att göra allt vi kan för att resan ska genomföras enligt planen, men allt kan vi inte råda över.

Hälsa:
Vi reser långt från allfarvägarna och det kommer att vara långt till läkare och sjukhus. Om du tar mediciner, rekommenderar vi att du tar med dig tillräckligt för hela resan. Vi rekommenderar också att du tar kontakt en vaccinationsmottagning för att få rätt vaccin inför resan. Malariaprofylax är nödvändigt, eftersom det finns på hela Papua.

RESEPLAN:

Resan börjar och slutar på Bali (Denpasar).

Dag 1: Vi flyger från Bali till Sentani på Papua via Makassar (ca 8h). Vi skådar runt Sentani och ordnar med resetillstånd. Resetillståndet är numer en ren formalitet, men det behövs om man ska resa runt på Papua. Vi sover på hotell i Sentani om vi inte får tag på en nattbuss.
Dag 2: Vi startar vår 6 timmars resa till Tajah med lokal buss eller jeep. Beroende på om vi åker kollektivt eller inte, så kan vi fågelskåda längs vägen. Tajah ligger i utkanten av Foyabergen och här finns en mix av både låglands- och bergs-fåglar. Vi bor i familjer i byn och börjar med att anmäla vår ankomst till den lokala polisen.
Dag 3-6: Vi stannar i Taja och skådar runtom byn. Här finns möjlighet att se borsthuvudpapegoja, Variable and Hooded pitohui, mindre paradisfågel, kungsparadisfågel, Pale-billed sicklebill, Crinkle-collared manucode.
Dag 7: Vi reser tillbaka till Sentani (ca 6h). Eftermiddagen tillbringar vi runt flygplatsen och Sentanisjön. Vi sover på hotell.
Dag 8: Morgonflyget tar en timme från Sentani till Biak. Vi checkar in på hotellet innan vi åker norrut och fågelskådar för att få se bla. svartvingad lori och Biak paradiskungsfiskare. På eftermiddagen belönar vi oss själva med ett dopp i Stilla havet på en helt orörd strand. Om dom lokala fiskarna haft en lyckosam dag så blir det grillad färsk tonfisk till middag på stranden. Åter till hotellet på kvällen.
Dag 9-10: Vi skådar på östra och norra Biak för att få se Biak white-eye, Long-tailed och metallic starlings, Biak flycatcher och Emeperor fairy-wren. Har vi riktig tur så får vi kanske se Biak Monarch också. Nätterna sover vi på hotell.
Dag 11: Vi flyger (30 min) eller åker båt (ca 8h) från Biak till Numfor. Vi fågelskådar runt flygplatsen och den intillliggande byn.
Dag 12-13: Vi åker till södra Numfor och fågelskådar för att få se: Numfor paradise kingfisher, Yellew-eyed Cuckooshrike, Eclectus parrot, Red-cheeked parrot, Geelvink pygmy parrot, Yellow-bibbed and Claret-bresated fruit-doves and Torresian Imperial Pigeon. Vi bor hos familjer i hus på pålar över vattnet. En kväll har vi en traditionell grillkväll (baropen) där en hel gris grillas under upphettade lavastenar.
Dag 14: Vi åker båt vidare till Manokwari (ca 4h) och rapporterar till den lokala polisen. Vi kommer att åka vidare till Mokwam i Arfakbergen med 4×4 Jeep. En tuff resa som får sin belöning när vi möter Seth Wonggor, den lokala fågelguiden.
Dag 15-18: Vi bor i Seths gästhus och följer med honom ut till tre gömslen han byggt för att kunna se Magnificent bop, Vogelkop lövsalsfågel och western parotia. Här hoppas vi att också få se long-tailed paradigalla, Mountain peltops, black-breasted boatbill bla. Åter med Jeep till Manokwari och natt på hotell.
Dag 19: Flyg från Manokwari till Sorong. Vi fågelskådar i utkanten av staden och spenderar natten på hotell.
Dag 20: Vidare till Batanta med båt (ca 3-4h) och fågelskådar runt byn. Röd paradisfågel och blåbröstad Pitta är två arter vi förväntar oss att se här. Natt i byn.
Dag 21: Vi vaknar 04.00 för att klättra upp för berget innan soluppgången. Vi hoppas att få se Wilsons paradisfågel denna morgon, deras spel börjar precis innan soluppgången. Natt i byn.
Dag 22: Denna dag kan vi välja att göra ytterligare en klättring för att få se Wilsons papradisfågel. Om vi kryssade den redan dag 20 kan vi fortsätta med båten till Salawati för en chans till att få se kungsparadisfågeln – om vi missade den i Foyabergen. På eftermiddagen tillbaka till Sorong. Natt på hotell.
Dag 23: Flyg från Sorong tillbaka till Bali via Biak.

PRIS: 35000 kronor.

I priset ingår:
Svensktalande guide (Mehd Halaouate) kommer att finnas med hela tiden. (Mehd pratar också engelska, franska och indonesiska flytande).
Alla inrikesflygningar – inklusive flygplatsskatter och transfer.
Alla lokala transporter.
Lokala guider.
Alla övernattningar – på hotell inklusive frukost och i byarna inklusive alla måltider (även ev. Matsäck ute i fält).
Resetillstånd på Papua.

I priset ingår inte:
Flygresa till och från Indonesien.
Visum till Indonesien.
Dricks till guider och lokala familjer vi bor hos.
Lunch och middag de nätter vi bor på hotell.
Dryck.

Låter det intressant?
Kontakta Mehd Halaouate för mer info och intresseanmälan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s