Paradisfåglar på Papua, 27 dagar

Baliemdalen, Nimbokrang, Foyabergen, Arfakbergen,Salawati och Batanta

Avgår: Inga planerade resor.

Pris:
2-3 deltagare 48 000 kronor
4-6 deltagare 43 000 kronor
7-9 deltagare 40 000 kronor

Allmän information:
Denna resa går till Papua längst österut i den indonesiska övärlden. Vi börjar resan i Baliemdalen och fortsätter till ytterkanten av Foyabergen. Vidare reser vi tillbaka till Papua genom att flyga till Manokwari och ta oss upp i Arfakbergen. Vi flyger vidare till Sorong för att ta oss ut till ön Batanta. Resan är förhållandevis billig, eftersom vi har valt att resa med allmänna transporter överallt där det går. Dessutom väljer vi lite billigare hotell eller bor hemma hos lokalbefolkningen. När vi bor ute i byar kommer vi att bo ytterst enkelt och dela rum med varandra. Ett liggunderlag och ett myggnät är nödvändiga. I Baliemdalen och Arfakbergen kan man behöva en lätt sovsäck eller en tunn filt och en långärmad tröja. Även om vi bor enkelt/primitivt ute i byarna så kommer det att finnas tillgång till vatten och tvättmöjligheter.
Vandringarna kommer att vara medelsvåra till svåra (i Baliemdalen och Arfak). Vi kommer att åka motorcykel på vissa sträckor av resan.
Man bör tänka på att vi reser i ett utvecklingsland där flygtider kan ändras utan förvarning och där naturens krafter bestämmer över dagens planering. Det underlättar om man reser med en öppen och flexibel inställning till resplanen. Självklart kommer vi att göra allt vi kan för att resan ska genomföras enligt planen, men allt kan vi inte råda över.

Hälsa:
Vi reser långt från allfarvägarna och det kommer att vara långt till läkare och sjukhus. Om du tar mediciner, rekommenderar vi att du tar med dig tillräckligt för hela resan. Vi rekommenderar också att du tar kontakt med en vaccinations-mottagning för att få rätt vaccin inför resan. Har du hjärtproblem så kontakta din hjärtläkare innan resan. Malariaprofylax är nödvändigt, eftersom malaria finns på hela Papua.

RESEPLAN:
Dag 1 : Vi flyger från Bali till Sentani på Papua via Timika (ca 8h). Vi skådar runt Sentani och ordnar med resetillstånd. Resetillståndet är numer en ren formalitet, men man måste ändå ha det för att resa runt på Papua. Natt på hotell.

Dag 2:
Flyg från Sentani till Wamena. Vi kollar in den lokala marknaden (och männen som är traditionellt klädda i endast penisskydd) och samlar ihop gänget som ska hjälpa oss på vår 6 dagar långa vandring.

Dag3-7: Vi vandrar igenom Baliemdalen och får se ett spektakulärt landskap med en unik flora och fauna. Vandringen kommer tidvis vara tuff, men vi kommer att få vår belöning när vi ser en Blue-capped Ifrita eller MacGregors paradisfågel. Här kommer vi förhoppningsvis att få se Common Smokey Honeyeater, Mountain, Black-throated and White-winged Robins, Splendid Astrapia, King-of-Saxony paradisfågel, MacGregors paradisfågel, Superb bird-of-paradise, Brown Sicklebill och Short-tailed Paradigalla. Totalt sett i Baliemdalen finns inte så många fågelarter, men i princip alla arter är nya kryss.

Dag 8 : Vi vandrar sista biten tillbaka till civilisationen i Wamena. Fågelskådar runt staden och kanske köper souvenirer eller fotograferar på marknaden. Natt på hotell.

Dag 9: Vi flyger tillbaka till Sentani och skådar i närområdet. Natt på hotell.

Dag 10 : Vi startar vår 6 timmar långa resa till Tajah med lokal buss eller jeep. Beroende på om vi åker kollektivt eller inte, så kan vi fågelskåda längs vägen. Tajah ligger i utkanten av Foyabergen och här finns en mix av både låglands- och mid mountain-fåglar. Enligt lokalbefolkningen är vi dom enda fågelskådare som varit i byn. Vi bor i familjer och börjar med att anmäla vår ankomst till den lokala polisen.

Dag 11-13: Vi stannar i Tajah och skådar runtom byn. Här finns möjlighet att se borsthuvud-papegoja, Variable och Hooded Pitohui, mindre paradisfågel, kungsparadisfågel, Pale-billed Sicklebill och Crinkle-collared Manucode.

Dag 14 : Vi reser tillbaka mot Sentani, men stannar över natten i Nimbokrang (ca 5h). Här ska vi försöka se Blue-black kingfisher bla. Här finns också nytt tillfälle att få se både kungsparadisfågel och mindre paradisfågel.

Dag 15-16 : Vi reser tillbaka till Sentani (ca 1h). Eftermiddagen tillbringar vi runt flygplatsen och Sentanisjön. Vi sover på hotell.

Dag 17 : Vi flyger vidare till Manokwari (ca 1h) och rapporterar till den lokala polisen. Vi kommer att åka vidare till Mokwam i Arfakbergen med 4×4 Jeep. En tuff resa som får sin belöning när vi möter Seth Wonggor, den lokala fågelguiden och han tar oss till sina strategiska gömslen.

Dag 18-21 : Vi bor i Seths gästhus och följer med honom ut till tre gömslen han byggt för att kunna se Magnificent bop, Vogelkop lövsalsfågel och western parotia. Här hoppas vi att också få se long-tailed paradigalla, Mountain peltops, black-breasted boatbill bla. Åter med Jeep till Manokwari och natt på hotell.

Dag 22 : Flyg från Manokwari till Sorong. Vi fågelskådar i utkanten av staden och spenderar natten på hotell.

Dag 23 : Vidare till Batanta med båt (ca 3-4h) och fågelskådar runt byn. Röd paradisfågel och blåbröstad Pitta är två arter vi förväntar oss att se här. Natt i byn.

Dag 24 : Vi vaknar tidigt (04.00) för att klättra upp för berget innan soluppgången. Vi hoppas att få se Wilsons paradisfågel denna morgon, deras spel börjar precis innan soluppgången. Natt i byn.

Dag 25 : Denna dag kan vi välja att göra ytterligare en klättring för att få se Wilsons paradisfågel. Natt i byn.

Dag 26 : Om vi är mätta på Wilson’s paradisfågel kan vi fortsätta med båt till Salawati för en chans till att få se kungsparadisfågeln – om vi missade den i Foyabergen. På eftermiddagen tillbaka till Sorong. Natt på hotell.

Dag 27 : Flyg från Sorong tillbaka till Bali (via Makassar).

I priset ingår:
Svensktalande guide (Mehd Halaouate) kommer att finnas med hela tiden. (Mehd pratar också engelska, franska och indonesiska flytande).
Alla inrikesflygningar – inklusive flygplatsskatter och transfer.
Alla lokala transporter.
Lokala guider.
Alla övernattningar – på hotell inklusive frukost och i byarna inklusive alla måltider (även ev. matsäck ute i fält).
Resetillstånd på Papua.

I priset ingår inte:
Flygresa till Indonesien.
Visum till Indonesien.
Dricks till guider och lokala familjer vi bor hos.
Lunch och middag de nätter vi bor på hotell.
Dryck.

Låter det intressant?

Kontakta Mehd Halaouate för mer info och intresseanmälan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s